21 november 2010

Min sjukdom...om ni orkar läsa?!

Låg ämnesomsättning eller hypotyreos är en underdiagnostiserad och underbehandlad folksjukdom. Troligen finns det ett mycket stort mörkertal av drabbade, som ännu inte fått diagnos och behandling.



När det gäller hypotyreos fungerar sjukvården idag dåligt. Den allmänna meningen bland dagens läkare är att detta är en sjukdom som är lätt att upptäcka och behandla, men det finns också läkare och forskare som har upptäckt hur dåligt diagnostisering och behandling fungerar och som nu aktivt deltar i bland annat patientföreningarnas kamp för en bättre hypotyreosvård.

Sköldkörteln och ämnesomsättningen

Sköldkörteln sitter på halsens framsida och producerar hormoner och styr ämnesomsättningen. När produktionen är för låg eller då kroppen av andra orsaker inte kan ta upp tillräckligt med sköldkörtelhormoner blir följden en låg ämnesomsättning, hypotyreos. Motsatsen är då det produceras för mycket ämnesomsättnings/sköldkörtelhormoner, då blir ämnesomsättningen för hög, hypertyreos.

Ämnesomsättningen är nödvändig för att kroppen skall fungera och en brist på ämnesomsättningshormoner påverkar nästan alla kroppens funktioner och gör att varje cell i kroppen har svårt att utföra sitt arbete. Hela kroppen och alla dess funktioner går på lågvarv.

De många olika symtomen på hypotyreos beror förstås på att alla kroppens olika celler kan drabbas och då ger symtom utifrån sina respektive funktioner.

De mest utmärkande symtomen verkar vara den stora energilösheten, värk, frusenhet och att hjärnfunktionerna avtar. Till detta kommer sedan diverse andra symtom som gör livet svårare. Problem med torra ögon och synsvårigheter verkar också vara mycket vanliga, men alla symtomen är individuella och det finns stor variation bland hypotyreospatienterna.


Myxödem är det enda symtom som är specifikt för hypotyreos, alla andra symtom kan också finnas vid andra sjukdomar. Namnet kommer från grekiskans myfxa som betyder slem.
Myxödemet består av en geleartad vätska, mucin, i hudens bindväv. Den gör så att huden blir svullen, spänd och fast. Bilder
Hudförändringarna uppträder huvudsakligen i ansiktet och på halsen, men kan också sprida sig till bålen och till händerna och fötterna. Även inre delar, till exempel slemhinnorna i munhåla och luftstrupe, kan påverkas.
I samband med myxödem uppträder ofta förändringar i svett- och talgkörtelproduktionen, så att denna avtar eller helt avstannar.
Även andra atrofiska (förtvining) rubbningar förekommer, som håravfall, tandlossning och nagelförändringar.

Dessutom uppträder småningom även rubbningar i centrala nervsystemet, genom gradvis ökande kroppslig och andlig svaghet, vilken senare kan utvecklas till demens. Sköldkörtelns volym minskar också som ett resultat av den obehandlade hypotyreosen.


En obehandlad patient avlider så småningom i myxödemkoma. Myxödemkoma i Nationalencyklopedin: "Symtom på gravt minskad funktion i sköldkörteln med kraftigt sänkt ämnesomsättning med låg kroppstemperatur, torr och kall hud, svullnad av speciellt ansikte, händer och fötter, grov röst, förstoppning, muskelsvaghet, slöhet och ofta depression. Slutstadiet för en obehandlad hypotyreos är myxödemkoma och då krävs intensivvård för att rädda livet".

Hypotyreos kommer oftast smygande och det kan ta många år innan den är fullt utvecklad. Under tiden vänjer man sig successivt vid en allt större trötthet/ energibrist och alla de andra symtom som tillkommer och blir en naturlig del av livet.

Det långsamma förloppet tillsammans med dagens bristfälliga diagnosmetoder, gör att många drabbade friskförklaras, trots att de mår mycket dåligt och upprepade gånger söker läkarvård.

Hypotyreos är vanligare hos kvinnor än hos män. Den förekommer i alla åldrar, även hos barn, men är vanligare bland personer i medelåldern och uppåt.



Symtomen är varierande och oftast diffusa. Man känner att ”något är fel”, men förstår inte riktigt vad.

Tidiga symtom på sjukdomen hypotyreos kan vara ökad trötthet eller nedsatt ork och en tendens till att snabbt få mjölksyra.

Symtomen blir efter hand både fler och svårare.

Vanliga symtom är:

Kronisk trötthet, utmattning, depression, sömnproblem, dålig återhämtningsförmåga, dålig uthållighet....
Huvudvärk, migrän, glömska, "hjärndimma", koncentrationssvårigheter, tankesvårigheter, förvirring....
Panikattacker, fobier, personlighetsförändringar, humörsvängningar, lättare psykoser....
Låg kroppstemperatur, frusenhet, svårigheter att stå ut med kyla och/eller värme, känslighet för solljus, kallsvettningar, kalla händer och fötter....
Muskelvärk, ledvärk, muskelkramper, ledstelhet, stickningar i händer, domningar i fötter, "kuddar" under fötterna, svullnader, reumatisk värk....
Torr och fjällig hud, utslag, eksem, akne, pigmentation i hudveck, sämre hårkvalitet, ökat håravfall, bortfall av yttersta delarna av ögonbrynen, glåmigt ansiktsuttryck, svullnader under ögonen, ”tunga” ögonlock....
Syn- och hörselproblem, tinnitus, torra/grusiga ögon, överkänlighet för ljud och ljus, yrsel....
Halsont, heshet, grövre röst, muntorrhet....
PMS, värk före och under menstruation, kramper vid menstruation, rikliga menstruationer, utebliven menstruation, nedsatt fruktsamhet, återkommande urinvägsinfektioner, nedsatt sexlust....
Nedsatt aptit, oförklarliga viktändringar, fetma, förstoppning, IBS, saltsug, sötsug, matallergier....
Försvagad puls, hjärtklappning, långsam hjärtrytm, astma, andfåddhet....
Åderförkalkning, högt kolesterol, lågt blodsocker....
Myxödem är det enda symtom som bara finns vid hypotyreos.

Texten är lånad från denna sida! Jag vill påminna om att detta drabbar obehandlade patienter. Jag har fått Lavaxin och ska ta det livet ut, och komma ihåg det varje dag! Haha! Svårt det där när man inte är van.

 Kram på er sötisar!

4 kommentarer:

Saija sa...

Och det finns väl en variant som bara går att se via urin- och/eller salivprov har jag för mig?

Nutti sa...

Jag frågade faktiskt min läkare om det, men han sa att det alltid gick att se med blodprov. Inte vet jag! Kram

Helena sa...

Hallå!

Jag fick diagnosen för 20 år sedan, precis efter att jag fick mitt första barn.
Det är genom blodprov man ser förändringarna. Jag går och tar prover ungefär en gång i kvartalet för att justera Levaxinet så att doseringen blir så bra som möjligt.

Ha det gott!

Anonym sa...

Hallo Helena
Det syns inte till alla genom blodprov. Till, en del det är på cellnivå. Läkarna borde gå efter symtom.